Coface najavljuje 500 najuspešnijih kompanija CIE

Automobilska industrija i transport su vodeći sektori u regionu, a sektori nafte i gasa nastavljaju da padaju i prvi put gube poziciju broj jedan

Najuspešnijih 500 kompanija CIE ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u 2016. godini. Najveće kompanije su imale smanjenje prometa i neto profita, ali su značajno povećale svoju radnu snagu. Automobilska industrija je prvi put postala najveći sektor i preuzela poziciju od sektora nafte i gasa.Ovo su glavni nalazi devete godišnje studije kompanije Najuspešnijih 500 kompanija CIE, u kojoj ova međunarodna kompanija za osiguranje kredita izveštava o 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, odražavajući razvoj u čitavom regionu.

Posle porasta na 3,5% u 2015. godini (najviši nivo nakon krize), prosek CIE u 2016. godini smanjio se na 2,9%. Ekonomijama je pogodovala povoljna situacija na tržištu rada, s rastom zarada i padom stope nezaposlenosti. „Poboljšanje makroekonomskog okruženja pozitivno je uticalo na poslovanje, pri čemu su se nesolventnosti kompanija smanjile za 6% u 2016. godini i 14% u 2015. godini“, objašnjava Katarzyna Kompowska, izvršna direktorka Coface Centralna i Istočna Evropa. „Pored toga, tržišta rada nastavila su da se poboljšavaju, što je rezultiralo stopama nezaposlenosti koje su dostigle najniži nivo ikada zabeležen, a najznačajnije u Češkoj, sa 4,0%. Rastuće zarade i niska inflacija, zajedno sa poboljšanjem potrošačkog raspoloženja, učinili su potrošnju domaćinstva glavnom pokretačkom snagom ekonomske ekspanzije, što je pozitivno uticalo na neke sektore u CIE.“

Top 500 igrača: pad rasta, povećanje radne snage

Najuspešnijih 500 kompanija ostvarilo je 580 milijardi evra u 2016. godini – što predstavlja manji pad od -0,6% – i doživelo veći pad neto dobiti za -3,1%, na 26,3 milijarde evra.Za razliku od smanjenja prometa i neto dobiti, stopa zaposlenosti se razvijala. Najuspešnijih 500 kompanija CIE zapošljavalo je 4,5% ukupne radne snage u regionu, tako ojačavajući svoju radnu snagu na +3,9%, do 2,24 miliona ljudi. Ovaj razvoj se ogledao u padu stope nezaposlenosti u regionu. Stopa nezaposlenosti u deset zemalja je opala čak za više od 10%, a posebno u Mađarskoj sa -25,0% na 5,1% i Češkoj sa -21,6% na 4,0%. U većini zemalja Centralne i Istočne Evrope stope nezaposlenosti sada su čak niže nego u zemljama zapadne Evrope. Jedina zemlja koja je zabeležila veće stope nezaposlenosti u odnosu na prethodnu godinu je Estonija sa +9,7% na 6,8%.

Raznovrstan sektorski pejzaž: automobilska industrija u usponu, sektor nafte i gasa u padu

Analiza po sektorima pokazuje promenljivo tržište. Tradicionalne industrije su u padu, a nove su spremne da preuzmu vođstvo. Iako je celokupni promet pao za -0,6%, devet od 13 sektora povećalo je promet u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje prometa u najuspešnijih 500 može se pripisati četiri sektora: nafta i gas (-5,4%), energija (-7,3%), mašinstvo i precizna mehanika (-59,1%) i obrada metala (-6,4%). Njihovi gubici u prihodima su bili preveliki da bi ih nadoknadile pozitivne performanse drugih sektora.

Pad poslovanja u sektoru nafte i gas, koji je ranije dominirao rang listom, bio je pod nadzorom tokom poslednjih nekoliko godina. Devedeset i dve kompanije (18,4%) iz ovog sektora ostale su u najuspešnijih 500, u poređenju sa 111 u 2015. (22,2%). Sektor je izgubio u prometu zbog teškog tržišta robnih sirovina. Kao rezultat toga, više od 50% od 92 kompanije iz ove industrije izgubilo je mesto na rang listi.

Automobilska industrija i transport preuzeli su vodeću poziciju sa prometom od 128 milijardi evra. U EU, registracije novih putničkih automobila povećale su se za skoro 7%. Ova veća potražnja pozitivno je uticala na proizvođače automobila, koji se uglavnom nalaze u CIE. Proizvođači automobila i proizvođači komponenti i rezervnih delova u regionu povećali su svoje kapacitete za zapadnu Evropu, njihovu glavnu izvoznu destinaciju. U 2016. godini više od 20% svih najuspešnijih 500 kompanija CIE (102 kompanije) radilo je na ovom polju, dok ih je u 2015. godini bilo samo 17%. Prihodi sektora porasli su za +8,6%, a neto dobit za +6,8%. Ovaj rezultat je posledica veoma povoljnog ekonomskog okruženja sa povećanom potražnjom.

Dobar izgled za region CIE u 2017. i 2018. godini

Očekuje se da će se rast u zemljama CIE oporaviti nakon usporavanja prošle godine. „Coface predviđa da će prosečna stopa rasta BDP-a u centralnoj i istočnoj Evropi porasti na 3,4% u 2017. i 3,3% u 2018. godini. Obe godine će biti podstaknute stabilnim rastom privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada. Domaćinstva su već osetila rast cena. Ovo ukazuje na preokretanje deflacionarnog perioda zabeleženog u mnogim ekonomijama u prethodnim kvartalima“, dodao je Grzegorz Sielewicz, regionalni ekonomista Coface Centralna i Istočna Evropa.

Studija najuspešnijih 500 u CIE

Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje, Coface, predstavila je devetu godišnju studiju o 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi – Najuspešnijih 500 u CIE. Ona rangira preduzeća prema njihovom prometu i dodatno analizira dalje činjenice, kao što su broj zaposlenih, okvir kompanija, sektori i tržišta.

Izvor: Internet ogledalo

Filed in: Vesti

You might like:

Srećni novogodišnji i božićni praznici! Srećni novogodišnji i božićni praznici!
HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona
Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea
U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima   U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima  

Leave a Reply

Submit Comment

© 2018 IT Exclusive News. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.