Gartner navodi da su isporuke servera širom sveta porasle za 2,4% u drugom kvartalu 2017. godine, dok je prihod porastao za 2,8%

U drugom kvartalu 2017. godine prihodi od servera širom sveta su porasli za 2,8% u odnosu na prethodnu godinu, dok su isporuke porasle za 2,4% u odnosu na drugi kvartal 2016. godine, navodi Gartner Inc.

„U drugom kvartalu 2017. godine ostvaren je izvestan rast na globalnom nivou u poređenju sa prvim kvartalom iste godine, sa promenljivim regionalnim rezultatima“, rekao je Jeffrey Hewitt, potpredsednik istraživanja u kompaniji Gartner. „Rastu za taj kvartal se mogu pripisati dva glavna faktora. Prvi predstavlja snažan regionalni performans u Aziji/Pacifiku zbog izgradnje infrastrukture data centra, uglavnom u Kini. Drugi je rast aktuelnog hiperskalarnog data centra koji je prikazan u segmentu samoizgradnje/ODM (proizvođača originalnog dizajna).

„Isporuka x86 servera se povećala 2,5% , a prihod 6,9%. RISC/Itanium Unix serveri su opali na globalnom nivou u odnosu na isti kvartal prethodne godine – 21,4% po pitanju isporuke i 24,9% po pitanju vendorskog prihoda. Druga CPU kategorija, koja je prvenstveno mejnfrejm, je pokazala pad od 29,5% u prihodima“, rekao je gospodin Hjuit (Hewitt).

Hewlett Packard Enterprise (HPE) je nastavio da vodi na svetskom tržištu servera na osnovu prihoda. Uprkos padu od 9.4%, kompanija je ostvarila prihode od 3,2 milijarde dolara za ukupan udeo od 23% u drugom kvartalu 2017. godine (pogledati Tabelu 1). Dell EMC je zadržao drugu poziciju sa rastom od 7% i tržišnim udelom od 19,9%. Huawei je ostvario najveći rast u kvartalu sa 57,8%.

Tabela 1

Procenjeni prihodi vendora servera u drugom kvartalu 2017. godine širom sveta (u američkim dolarima) 

Izvor: Gartner (septembar 2017.)

Što se tiče isporuke servera, Dell EMC je zadržao prvu poziciju u drugom kvartalu 2017. godine sa 17,5% udela na tržištu (videti Tabelu 2). HPE je obezbedio drugo mesto sa 17,1% udela na tržištu. Inspur Electronics je ostvario najveći rast u isporukama sa 31,5%, a zatim sledi Huawei sa 26,1% rasta.

Tabela 2

Procenjene vendorske isporuke servera u drugom kvartalu 2017. godine širom sveta (jedinice)

Izvor: Gartner (septembar 2017.)

Izvor: Gartner

 

Filed in: Analize

You might like:

Srećni novogodišnji i božićni praznici! Srećni novogodišnji i božićni praznici!
HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona
Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea
U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima   U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima  

Leave a Reply

Submit Comment

© 2018 IT Exclusive News. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.