Smart Cities – pametni gradovi

S obzirom da sam imao priliku da prisustvujem na partnerskom događaju u Atini koji je organizovao Cambium Networks pod nazivom “Weaving our wireless fabric”, tema koja mi se nametnula za ovaj blog jesu tzv. pametni gradovi (Smart Cities). Na pomenutom događaju se zaista moglo puno čuti i naučiti o wireless tehnologijama (trendovima u wifi, izgradnji tzv. sigurnih gradova i dr.).

http://blog.teleklik.ba

Prvo ću napisati nešto o samoj funkcinalnosti “pametnih gradova”, odnosno koje su komponente koje ga čine. Osnovna funkcionalnost koju Smart City treba da pruži jeste unapređenje sigurnosti i poboljšanje kvaliteta servisa. Infrastruktura koja treba ovo da omogući mora da osigura efikasnu i moćnu sinergiju ICT i IOT tehnologija. Svetska praksa pokazuje da su primarni naručioci i investiocioni pokretači implementacije ideje Smart City-ja, vlade i vladine institucije, koje su prepoznale ovu ideju kao pogodan način poboljšanja servisa i kvaliteta života za svoje građane.

smart city

Projekti implementacije Smart City omogućavaju poboljšanje u brojnim oblastima, a neke od njih su nevedene u nastavku:

 • Videonadzor,
 • Osiguravanje komunikacije na “specijalnim” događajima velike koncentracije korisnika koji iziskuju veliku pouzdanost,
 • Monitoring i kontrola infrastrukturnih sistema i objekata,
 • Javna Wi-Fi mreža,
 • Kontrola saobraćaja,
 • Kontrola ulične rasvete i signalizacije,
 • Kontrola parkirnih prostora itd.

Zbog mnoštva servisa koji treba da budu osigurani na platformi koja omogućava Smart City funkcionalnost, nameće se pitanje koji medij prenosa omogućava bolje performanse a gledajući kroz prizmu cene, performansi, načina instalacije, vremena trajanja implementacije itd. Dakle, pitanje je li to Fiber (“Optika”) ili Wireless način prenosa podataka i informacija. Wireless ima prednost u svim segmentima osim u delu performansi koje pruža, ali sa razvojem i unapređenjem Wireless opreme prednost optičkih vlakana, kao medija prenosa po pitanju performansi koje pružaju u odnosu na bežični način prenosa, je značajno smanjen, tako da se Wireless oprema nameće kao primarni izbor pri implementaciji projekta Smart City. Proizvođač koji u poslednjh nekoliko godina konstatno beleži napredak tehničkih performasi i uvodi nove inovacije na polju Wireless komunikacije, pa tako i na polju implementacije projekata Smart City je Cambium Networks.

smart corporation

U nastavku ćemo projekat Smart City posmatrati kroz wireless način komunikacije kao osnovnog medija koji osigurava protok podataka i informacija.

Neki od najčešćih segmenata koji su sastavni deo Smart City su:

 1. Videonadzor
 • Kamere mogu da se napajaju iz bežičnih uređaja (širokopojasna wireless oprema ili Wi-Fi oprema),
 • Mala latencija (kašnjenje),
 • Ograničenja po pitanju mesta instalacije kamera, odnosno prostora koji je moguće nadzirati su svedena na zanemarljiv procentualni nivo,
 • Bežična oprema radi sa bilo kojom IP based kamerom,
 • Osigurana sigurnost prenosa video zapisa,
 • Skalabilnost i proširenje sistema za videonadzor su gotovo bezgranične,
 • Centralizovan i sinhronizovan prenos video signala.

video nadzor

2. Wi-Fi Hot Spot rešenja

wifi and public hotspot

3. Udaljeni bežični nadzor i upravljanje Elektro-Energetskih postrojenja

electric utilities and broadband

Ovde izdvajamo sledeću aplikaciju, Field Area Networks (FAN):

 • Omogućava komunikaciju pametnih merača i distribuciju mernih podataka
 • Omogućava brzu i efikasnu distribuciju SCADA podataka
 • Omogućava nastavak korišćenja end-of-life analognih merača
 • Omogućava udaljeni pristup za prenos podataka, VoIP i video streaminga.
 • Omogućava videonadzor, monitoring i implementacija raznih senzora

4. Udaljeni bežični nadzor i upravljanje postrojenjima za vodosnabdevanja

water utilities

5. Upravljanje u nadzor kriznim situacijama i nepristupačnim terenima

Disaster recovery

Smart City je siguran grad i poželjno mesto za komotan život i rad sa mnoštvom dodatnog sadržaja koji upotpunjuje naše životne navike. Kao što je kolega Davor prošle nedelje pisao o IoT u domaćinstvu, odnosno navodio primere pametnog upravljanja domaćinstvom, tako svi gore prethodno pobrojani sistemi omogućavaju pametno upravljanje gradovima. Svakako, postoji dilema da li je to u redu ako pogledamo s aspekta privatnosti i sigurno da postoje ljudi koji na pametne gradove ne gledaju s odobravanjem, ali ne možemo poreći da ove tehnologije nude bezbroj mogućnosti uštede resursa i bolje organizacije infrastrukturnih sistema.

Dosadašnje iskustvo po pitanju budućnosti i shvatanja IT-a u našem okruženju (zemlji), a prevedeno u matematičku formu i primenjeno na temu ovog bloga bi glasilo:

Smart Cities * BiH = NEMOGUĆA MISIJA

Razlog tome je jer nemamo tehničke preduslove. Samo ako uzmemo u obzir da su naše mobilne mreže, mreže treće genercije (3G), a da u Evropi i Svetu već raspravljuju o 5G. Jedostavno, ne ispunjavamo tehničke uslove za LTE standard. Za takve stvari su potrebne strateške odluke i investicije na nivou vlade i velikih telekoma. Da li će i kada na našim prostorima neko od onih koji su neophodni da prepoznaju i podrže concept Smart City, biti dovoljno “Smart – Pametni”, vreme će pokazati, a do tada…

Milan Janjetović, rukovodilac sektora za sistem integracije, operativne i tehničke podrške

Izvor: Teleklik Blog

This content is restricted to site members. If you are an existing user, please log in. New users may register below.

Existing Users Log In
   
New User Registration
*Zahtevano polje
Filed in: Komentari i mišljenja

You might like:

Da biste bili uspešni u svom poslu NE MORATE da znate da radite SVE Da biste bili uspešni u svom poslu NE MORATE da znate da radite SVE
Ceo svet očekuje mnogo posla kada je u pitanju primena GDPR Ceo svet očekuje mnogo posla kada je u pitanju primena GDPR
HPE Infosight je živ! HPE Infosight je živ!
Skupi upadi u cloud servise ugrožavaju strategije digitalne transformacije Skupi upadi u cloud servise ugrožavaju strategije digitalne transformacije
© 2018 IT Exclusive News. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.