Da li je vaš sajt prilagođen za štampu?

Živimo u digitalnom dobu, i makar mi, koji zaista živimo digitalni život, pokušavamo da što više toga držimo u svom telefonu, računaru, cloudu, u digitalnoj pretraživoj formi, što bolje organizovano. Ipak, nisu svi takvi. I nisu sve situacije iste. Nekada, prosto, neko možda poželi da oštampa neku stranicu vašeg sajta. Možda mu treba cenovnik, ili mapa do vas, ili neki osnovni podaci o preduzeću, ili poslednji tekst koji ste pisali. Ako ste to nekada probali da uradite, znate kakav to pakao može da bude. Koliko sve bude nečitko, često i nepregledno, uz mnogo suvišnih stranica.

To je posledica toga što obično ne razmišljamo o tome kako drugi korisnici doživljavaju naš websajt i na koji način ga koriste. Što više o tome znamo, to više možemo učiniti da im kod nas bude maksimalno ugodno. Jedna od vrlo korisnih stvari o kojima treba povesti račun je i to kako naš sajt izgleda kada se štampa.

Nekada se o tome mnogo više vodilo računa, jer je sama praksa bila dosta češća nego danas. Od samog početka masovnije upotrebe weba, tj. od uvođenja CSS-a, ostavljena je mogućnost da osoba koja pravi sajt, napravi poseban template koji će se koristiti samo za štampu. To omogućava da se mnoge kompleksne i komplikovane stvari uklone, da se redukuju boje, pozadine, da se pojednostavi sve i učini maksimalno prilagođenim za štampu u nekom standardnom formatu, u našem slučaju A4.

Ukoliko koristite WordPress, postoje gotova rešenja koja vam mogu pomoći, recimo WP-Print.

Ukoliko ne, evo nekoliko predloga kako to možete lako i brzo samostalno uraditi:

Uštedećete korisnicima vreme, sprečiti glavobolje i nerviranje oko toga i sačuvati po koje drvo. Nije loše za par minuta ili par desetina minuta posla.

 Ivan Minić

Izvor: mCloud/blog

Filed in: Komentari i mišljenja

You might like:

Srećni novogodišnji i božićni praznici! Srećni novogodišnji i božićni praznici!
HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona HMD tokom trećeg kvartala prodao više od 16 miliona Nokia telefona
Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea Rumunski kriminalci koristili sistem za video nadzor policije u Vašingtonu za širenje ransomwarea
U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima   U prvom Gartner izvještaju za CASB, Symantec među liderima  

Leave a Reply

Submit Comment

© 2018 IT Exclusive News. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.